T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SANCAKTEPE - Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

eTwining Nedir

eTwinning Nedir?

eTwinning Nedir?

eTwinning, Avrupa'daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur.
İletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa'daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır.
eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin kullanımı vasıtasıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa'da okul işbirliğini teşvik etmektedir.
eTwinning Portalı (www.etwinning.net) ana toplanma noktası ve çalışma alanıdır. Yirmi sekiz dilde mevcut olan eTwinning Portalının bugün yaklaşık olarak 573.000'den fazla öğretmen üyesi bulunmaktadır. Portal, öğretmenlerin ortak bulması, proje oluşturma, fikirlerini paylaşması, en iyi uygulama alışverişinde bulunması ve eTwinning platformunda bulunan çeşitli özelleştirilmiş araçları kullanarak hemen birlikte çalışmaya başlaması için çevrimiçi araçlar sağlamaktadır.
2005 yılında Avrupa Komisyonunun eöğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2007 yılından bu yana Yaşam Boyu öğrenme Programına sıkı bir şekilde entegre edilmiştir. Merkezi Destek Servisi, Avrupa'daki okullar, öğretmenler ve öğrenciler için eğitimi geliştiren 31 Avrupa Eğitim Bakanlığının uluslararası işbirliğinden oluşan European Schoolnet tarafından yönetilmektedir. Ayrıca eTwinning ulusal düzeyde 38 Ulusal Destek Servisi tarafından desteklenmektedir.
Ülkemiz eTwinning'e 2009 yılında dahil olmuştur. eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermektedir. Ülkemizde 52.000'den fazla okuldan, 129.000'den fazla kullanıcı portala kayıtlıdır ve şu ana kadar 23.000'den fazla projeye katılmışlardır. eTwinning Erasmus+ sürecinde de Avrupa Komisyonu'nun desteklemeye devam ettiği faaliyetlerden biridir ve son süreçte 2021 yılına kadar sürdürülecektir.
* Sayılar, Mayıs 2018 istatistiklerine göredir.

 

eTwinning'e Kayıt

Bir eTwinning projesi yapabilmek için eTwinning'e kayıt olmanız gerekir. Anaokulundan ortaöğretim sonuna kadar, hem devlet okullarında hem de özel okullarda görev yapan tüm öğretmen ve idareciler eTwinning'e kayıt olabilirler. Ana sayfadaki "Oturum Aç veya Kaydol" butonuna tıkladığınızda açılan sayfadan ön kayıt işleminizi yapabilirsiniz. Daha sonra ön kayıt sırasında verdiğiniz e-posta adresine gönderilen linke tıklayarak, kayıt işleminizi tamamlamanız gereklidir. Kayıt sırasında okul bilgilerinizi ve eTwinning tercihlerinizi girmeniz istenecektir.

 

eTwinning'in Faydaları

eTwinning faaliyeti temelde Avrupa'nın farklı ülkelerinden öğretmenlerin, farklı okullardan  öğretmenlerle deneyimlerini paylaşıp, fikir alış verişinde bulunabileceği çevrim içi bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır. Öğretmenler, farklı ülkelerden iletişim kurdukları öğretmenlerle kendi eğitim süreçlerine uygun şekilde projeler yapabilirler. Projelerde teknolojinin eğitime adaptasyonu ve eğitim süreçlerinde uygun şekilde kullanımı istenilen bir durumdur. Özellikle ülkemizde Fatih projesi ile birlikte öğretmenlere ve okullara sağlanan teknoloji alt yapı desteğinin, eğitim pratiğinde etkili biçimde kullanılması beklenmektedir. eTwinning projeleri bu bağlamda öğretmenlerimize yardımcı olacaktı. Eğer madde madde özetleyecek olursak ÖĞRETMENLER adına aşağıdaki faydalar eTwinning'den sağlanabilir;

1.     Farklı okullarda veya Avrupa ülkelerinde gerçekleşen eğitim uygulamaları hakkında fikir sahibi olma,

2.     Yabancı dil pratiğini geliştirme,

3.     Bilişim teknolojilerini derslerinde etkin biçimde kullanabilme,

4.     Derslerini öğrencilerin daha fazla motive olmasını sağlayarak, daha eğlenceli hale getirebilme,

5.     Mesleki açıdan kendini geliştirebilme.

Bunun yanı sıra eTwinning ÖĞRENCİLER içinde yeni öğrenme fırsatları sunmaktadır. eTwinning projesi yapan bir çok öğretmenin görüşlerinden yola çıkarak, eTwinning'in öğrencilere sağladığı faydalar şu şekilde özetlenebilir;

1.     Derse daha fazla motive olma,

2.     Başka okullardan veya ülkelerden akranları ile iletişim kurarak, farklı kültürleri tanıma,

3.     Yabancı dilde iletişim kurabilme,

4.     Web teknolojilerinin eğitim amacıyla da kullanabileceğini fark etme,

5.     Projede yer aldığı için derslere daha etkin katılma.

eTwinning'in faydaları ile ilgili olarak 2013 yılında Türkiye Ulusal Destek Servisi tarafından yapılan 770 öğretmenin katıldığı araştırma şu sonuçları ortaya koymuştur;

1.     Katılımcı öğretmenlerin %86,3'ü eTwinning projelerinin teknolojiyi kullanma becerilerini artırdığını,

2.     %89,5'i derslerde farklı öğrenim yöntemleri kullanmaya teşvik ettiğini,

3.     %91,5'u yabancı dillerinin gelişimine yardımcı olduğunu,

4.     %85,5'i bilgisayar kullanma becerilerini artırdığını,

5.     %94'ü iş birliği yapma becerilerini artırdığını,

6.     %90,3 iş motivasyonunu artırdığını,

7.     %90,9'u alanıyla ilgili bilgilerini güncellemesini sağladığını,

8.     %95'i yeni ve yaratıcı projeler üretmeye teşvik ettiğini belirtmiştir.

Aynı araştırmada öğretmenlere eTwinning'in öğrencilerine olan etkisi de sorulmuştur; Öğretmenlerin yine büyük bir çoğunluğu eTwinning'in;

1.     Öğrencilerinin derslere daha aktif katılmasını sağladığını (%77,2)

2.     Katılan öğrenciler arasındaki iş birliğini artırdığını (%91)

3.     Öğrencileri sosyalleştirdiğini (%85,7)

4.     Yabancı dillerini geliştirdiğini (%92,6)

5.     Eleştirel düşünme becerilerini artırdığını (%77,2)

6.     Teknolojiyi kullanma becerilerini artırdığını (%87,4) belirtmişlerdir.

eTwinning Portal Kullanımı

eTwinning portalı herkesin kullanımına açıktır. http://www.etwinning.net adresinden portala ulaşılabilir. Türkçe dahil olmak üzere 28 farklı dilde görüntülenebilen portaldan, eTwinning ile ilgili bilgilere ve kişisel gelişim olanaklarına ulaşmak mümkündür. Öğretmenlerimizin eTwinning projelerine başlamadan önce portaldaki materyalleri incelemelerini öneririz. Aşağıdaki sunumda portal ayrıntılı biçimde tanıtılmaktadır.

 

eTwinning Plus

eTwinning Plus, eTwinning'in Avrupa'ya komşu olan ülkeler için oluşturulmuş olan bir uzantısıdır.Avrupa'nın Komşuluk Politikası, 2004 yılında geliştirilmiştir ve Avrupa Birliği'ndeki ülkelerle yakın çevrede yer alan ülkeler arasındaki ilişkileri derinleştirmeyi amaçlamaktadır.

O zaman, hangi ülkeleri kapsamaktadır?

eTwinning Plus, Avrupa'ya komşu olan yedi ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkeler; Doğu Ortaklığı içinde yer alan Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Avrupa Akdeniz Ortaklığı (EUROMED)'nın parçası olan Tunus ve Ürdün'dür. 

 

eTwinning'e daha fazla ülke dahil edilmesinin nedeni nedir?

eTwinning Plus, "insanlar arasındaki iletişimi" destekler ve bu, Komşuluk Politikası'nın temel amaçlarından biridir. eTwinning, Avrupa'daki okullar ve öğretmenler arasındaki irtibatın bu sürece katılan kişiler için inanılmaz derecede faydalı olduğunu göstermiştir? eğitim, toplumumuz için önemli bir yapı taşıdır ve Avrupa'nın yakın komşuları konumundaki insanlarla iletişim kurmak, kültürlerarası anlayışı ve dostluğu geliştirecektir. Bunun, bizler 21. yüzyılı şekillendirirken, karşılıklı saygı duygusunu doğurmasını ve bunu takiben de Avrupa'nın hemen yakınındaki komşularında istikrar sağlamasını umuyoruz.

Nasıl dahil olabilirim?

Bu gerçekten oldukça basit.  eTwinning portalda oturum açın. eTwinning Live profil sayfanızda "Düzenle" bölümüne giderek "İlgi Alanlarım"ı seçin. Burada "eTwinning Plus Projesine katılmak için müsaitim." butonunu aktif hale getirin. Bu seçenek, "bir eTwinning Plus ortaklığı için uygun" olup olmadığınızı belirtmenize imkan sağlayacak.

Peki daha sonra neler oluyor?

Bir eTwinning Plus ortaklığı için uygun olduğunuzu belirttiğinizde, katılımcı ülkelerden öğretmenler bulabileceksiniz. Bir eTwinning Plus ülkesinden bir ortak bulursanız, mevcut bir projeye (mevcut proje ortaklarınızın onayıyla) veya yeni bir projeye katılması için davet edebilirsiniz.

Nasıl katılabilirsiniz? 

Her bir etkinlik için başvurular, etkinlik başlamadan yaklaşık bir hafta önce tüm kayıtlı eTwinning öğretmenlerine açılır. Söz konusu bağlantı, masaüstünüzde yer almaktadır; bu yüzden oturum açmanız ve çevrimiçi formu doldurmanız yeterli olacaktır. Henüz kaydolmadıysanız, şimdi kaydolun ve ardından Masaüstünüzdeki bağlantıyı takip edin.

Zaman zaman Merkezi Destek Servisi tarafından, il koordinatörleri gibi belli gruplara yönelik çevrimiçi seminerler de (Webinar) düzenlenmektedir.

Uluslararası bu faaliyetlerin duyurularına eTwinning Live ana sayfasındaki Mesleki Gelişim sekmesinden ulaşılabilir. 

Tüm bu ulusal düzeydeki faaliyetlerin duyurularına  eTwinningonline.eba.gov.tr  sayfasından ulaşılabilir. 

Merkezi Destek Servisi tarafından düzenlenen  öğrenme etkinlikleri ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Avrupa Okul Ağı Akademi tarafından düzenlenen eğitimlere ulaşmak için tıklayınız.

 

 

 

Ulusal Kalite Etiketi

 

eTwinning projenizin ek bir başarı işaretini hak ettiğini düşünüyorsanız, eTwinning Masaüstünde bulunan'Etiketler' bölümünden Ulusal Kalite Etiketi için başvuruda bulunabilirsiniz. Etiket hak ettiğini düşündüğünüz birden fazla projeniz varsa, her biri için bir başvuru formu doldurun.

Kalite Etiketi, öğretmenlerin ve okulların eTwinning aktivitelerinin yüksek düzeye ulaştığını somut bir şekilde tanımaktadır. Öğrenciler için bu, çalışma gayretlerini güçlendirmekte ve genel olarak okul için, Avrupa'da işbirliği çalışmasında kalite ve açıklığa olan bağlılığı teyit etmektedir.

Her ülkenin Ulusal Destek Servisi (NSS), Ulusal Kalite Etiketi için okullar tarafından yapılan başvuruları değerlendirir. Etiketler yıl boyunca verilir. Başvuru kabul veya red edildiğinde, ülkenizdeki NSS sizinle irtibata geçecektir. NSS, bir projeye Kalite Etiketi verme konusunda minimum 5 gerekliliğin yerine getirilmiş olması şartını aramaktadır.

Söz konusu gereklilikler şunlardır:

1.    Projenin ortak amaçları ve ortak bir planı olmalıdır.

2.    Proje, bitirilmiş ya da en son aşamasında olmalıdır.

3.    Başvuran öğretmenin, projeye önemli bir katkıda bulunmuş olması gerekir.

4.    Belirli ölçüde iş birliği yapılmış olmalıdır.

5.    Proje sonuçlarının görünür olması gerekir.

Bu 5 gereklilik karşılandıktan sonra, proje gerekli olan altı kritere göre değerlendirilir.

Bu kriterler nelerdir? Bir proje, genel olarak, aşağıda belirtilen alanlarda mükemmelliğe ulaşmış olmalıdır:

(1) Pedagojik Yenilikçilik
(2) Müfredat ile Entegrasyon
(3) Ortak okullar arasındaki iletişim ve bilgi alışverişi
(4) Ortak Okullar arasında İşbirliği
(5) Teknoloji Kullanımı
(6) Sonuçlar, etkileri ve dökümantasyon

 

Avrupa Kalite Etiketi

  • AVRUPA KALİTE ETİKETİ

Avrupa Kalite Etiketi, ikinci bir başarı işaretidir. Ekim 2012'den itibaren, belli özelliklere sahip bir projede yer alan okullara Merkezi Destek Servisi tarafından verilecektir. Söz konusu özellikler şunlardır:

1.        Bir tarama sürecinden sonra, en az bir Ulusal Destek Servisi tarafından Avrupa Kalite Etiketi için önerilmiş olması.

2.        En az iki ortağın daha önce Ulusal Kalite Etiketini almış olması. Avrupa Kalite Etiketi, yılda sadece bir defa verilmekte ve eTwinning Portalı üzerinden duyurulmaktadır. Avrupa eTwinning Ödülleri yarışmasına katılmak için bir Avrupa Kalite Etiketine sahip olmanız gerekmektedir.

Avrupa eTwinning Ödülleri

Ana kategori, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir ve aşağıda belirtildiği gibi üç ayrı seviyesi vardır.  

Projeler için seviyelere göre verilen üç ödül:

1.     4-11 yaş grubundaki öğrenciler

2.     12-15 yaş grubundaki öğrenciler

3.     16-19 yaş grubundaki öğrenciler 

Kurallar

Başvuru nasıl olmalıdır?

Başvuru, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan farkli ülkelerin okullarının dâhil odukları işbirlikçi bir eTwinning Avrupa projesi şeklinde olmalıdır. Bu proje, juri üyelerinin fikir edinebilecekleri somut neticelere ulaşmalı, değer, sureç ve sonuçları hakkında bilgi vermelidir. Her başvuru için aşağıdaki unsurlar belirtilmelidir:

  • Proje başlığı.
  • Uygun yaş kategorisi, projenin neticesine yönelik bağlantı ve dökümanlar.
  • Farklı kriterler belirterek projelerinizin çeşitli öğeleri hakkında açıklamalar (her kriter için en fazla 150 kelime)

ÖNEMLİ:

** Adaylar mümkün olduğu kadar çalışmalarını yayınlamalıdır. Jüri üyeleri kişisel TwinSpace gibi sınırlı alanlara erişemezler. Lütfen ziyaretçi erişimi ve bir şifre sağlayın. Böylece değerlendiriciler TwinSpace'de yapılan çalışmalara erişebilirler. **

Uygun olduğu yerlerde, aday proje daha önceki ödüller, katıldığı veya kazandığı yarışmalar, şirket finansmanı gibi bağlamsal bilgiler de içermelidir.

Yasal ve Etik Konular

Tüm başvurular Avrupa telif hakları anlaşmalarına uygun olarak yapılmalıdır. Kaynak açık bir şekilde belirtilirse kısa alıntılar kullanılabilir. Resim, film, ses kaydı ve diğer multimedyalar okul tarafından üretilmesi, üretenin bu izni açıkça belirtmesi veya Clip Art gibi ücretsiz kaynaklardan alınması kaydıyla kullanılabilir.

eTwinning Ödülleri yarışmasına proje başvuruları okul veya kurumun kendi mülkiyeti olarak kalır. Avrupa Komisyonu, eTwinning Merkezî ve Ulusal Destek Servisleri başvuru tarihinden son teslim tarihine kadar sunulan projeleri ücretsiz olarak İnternet, CD-ROM ve benzer medyalar şeklinde eğitimsel amaçlar için piyasaya sürme hakkına sahiptir.

 

Değerlendirme

Değerlendiriciler, aşağıda belirtilen kriterleri göz önünde bulunduracaktır:

  • Pedagojik Yenilikçilik: Projenin çeşitli yönlerinin; içerik, amaçlar, yaklaşım, aktiviteler, nihai ürünler, yaygınlaştırma ve yayınlama açısından daha yenilikçi ve daha yaratıcı olarak kabul edilebilirliği.
  • Müfredat ile Entegrasyon: Projenin, mevcut müfredata entegre edilebilirliği
  • Ortak okullar arasındaki iletişim ve bilgi alışverişi: Okullar arasında, öğretmenler ve öğrencilerin kurduğu iletişim ve proje sırasında birlikte çalışmaları (diğer bir deyişle, sadece çıktıların paylaşılması değil, aktif olarak birlikte çalışmış olmaları).
  • Ortak Okullar arasında İşbirliği 
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.02.2023 - Güncelleme: 10.02.2023 17:17 - Görüntülenme: 153
  Beğen | 0  kişi beğendi