T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SANCAKTEPE - Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İnternet Erişim Politikası

İNTERNET ERİŞİM VE KULLANIMPOLİTİKASI

IssueDate:09.09.2022

 

1.    AMAÇ

 

Bu kullanım politikası, Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurumundamevcut ve mobil teknolojik cihazlardan erişilen internet ve iletişim varlıkları ile ilgili gerekligüvenliktedbirleri vedestekleyici önlemlereilişkin usulveesaslarıdüzenlemektedir.

2.    KAPSAM

 

Bu kullanım politikası, Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurumundabulunantümöğretmen,öğrenci,idareciler,çalışanpersonelvekurumdışındabulunupkurumunbilgivarlıklarınaizinverilmişolanüçüncüşahıslarıdakapsamaktadırveişbupolitikadabelirtilen kurallarauymak zorundadır.

3.    SORUMLULUKLAR

 

İşbuKabulEdilebilirKullanımPolitikasınıngeliştirilmesinden,uygulanmasındanvegerektiğinde değiştirilmesinden ve yenilenmesinden Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurumusorumludur.KurumuntümpaydaşlarıtarafındanişbuKabulEdilebilirKullanımPolitikasınınbilinmesiveanlaşılmasınınsağlanmasındanvediğerprosedürlerinbu politika iletutarlılık göstermesindenkurum idaresisorumludur.

Bu politikada yer alan tüm paydaşlar (kullanıcılar), ilgili politika ve içerdiği kuralları bilmeklevebu kurallarauymaklayükümlüdür.

4.    POLİTİKAYIİLGİLENDİRENTARAFLAR

 

İşbu kullanım politikası metninde, "paydaşlar" ve "kullanıcılar" ifadesi kurum içinde bulunanöğrenci, öğretmen ve idari personeli kastetmektedir. "Üçüncü şahıslar" ifadesi ise, öğrencivelileri,kurum dışıbütün ziyaretçileri belirtmektedir.

5.    KABULEDİLEBİLİRKULLANIMPOLİTİKASI

 

1.    Kuruma ait bilgi ve haberleşme sistem ve donanımları (İnternet, e-posta, telefon, faks,bilgisayarlar,mobilcihazlarveceptelefonları)kurumişlerininyürütülmesindekullanılacaktır. Söz konusu sistemlerin kurum kimliğini oluşturan kural ve standartlarınaaykırı bir kullanım veya kuruma zarar verecek herhangi bir suistimal içeren eylem veyaeylemler,işbu politikanın ihlal edildiğianlamınagelmektedir.

2.    Kurum, söz konusu sistem ve donanımlar aracılığıyla gerçekleştirilen her türlü eylem veişleriizleme, takip etme, kayıtaltına almavedenetleme hakkınahaizdir.

 

3.    Kurumiçindegerçekleştirilenişvefaaliyetleraşağıdabelirtilenkurallarlatutarlıolmalıdır.

5.1.  GenelHükümler

 

5.1.1.  KurumiçiKullanım

1.    Kurumbilişimkaynaklarıvedonanımları,kurumunformalverutinişleriningerçekleştirilmesindekullanılacaktır.

2.    Bireyselkullanımkısıtlıhallerde,kurumçıkarlarınaaykırıolmadığısüreceizinverilecektir.

3.    Kurum internet kaynaklarından yapılacak herhangi bir iş veya faaliyet sırasında ilgili yasavemevzuata uygun hareket edilecektir.

4.    Kurumunkendiinternetağıdışındamisafirağıhizmetibulundurmazorunluluğubulunmamaktadır.

5.    Kurumiçindekikullanıcılar,kendikullanıcıhesaplarındaninternetüzerindegerçekleştirdikleritümişlemlerdensorumludur.Kendilerineaitkimlikbilgileriveparolalarıuygun şekildemuhafazaetmek kendisorumluluğundadır.

5.1.1.1.     YasaklananKullanımlar

1.    Kurum internet ve bilişim kaynakları, hiçbir şekilde yasa dışı iş veya işlerde kullanılamaz,kurumunrutinişleyişiniaksatacakvekurumazararverecekherhangibiricraattebulunulamaz.

2.    Geçerli ve mevcut yerel, ulusal veya uluslararası herhangi bir yasa ve yönetmeliği ihlaledeneylemlerdebulunulamaz.

3.    Çocuklaravegençlerezararverebilecekherhangibirteşebbüsamacıylasuiistimaleylemlerdebulunulamaz.

4.    Kurumaaitkaynaklar,uygunsuziçeriklersaklamak,verialışverişinde bulunmakveyayaymakamacıylakullanılamaz.

5.    Kurumunresmiişlerininyürütülmesinin haricinde kurum adına izinsizforum,blog vediğeriletişim portallarına katılmakyasaktır.

6.    Kullanıcılarınsistemikullanmakiçingereklikimlikbilgileriveparolalarıbaşkalarınavermeleriyasaktır.

7.    Yazılı izin olmadıkça veya teknik onarım ve düzenleme gereği olmadıkça internet arayüzügirişi, port ve güvenlik taraması yapılamaz. Söz konusu arayüz giriş yetkisi sadece kurumyetkilisindeolacaktır.

8.    Kurumuninterneterişiminiengelleyecekveyabirsüreliğinekesintiyeuğratacaktümfaaliyetlerteknik bakımharicindeyazılı izinalınmadıkçayasaktır.

 

9.    Kurumcayetkilendirilmişbirimlertarafındanonaylıtarayıcıveyazıcıyazılımlarıharicindelisanssızyazılımvekonfigürasyonlarınınkullanımıyasaktır.Sözkonusuyazılımlarınmevcutgüvenlikayarlarınıdeğiştirecekveyaaksaklığauğratacakayarlamalaryapılamaz.

10.    Kurumuninternetikullanılarakhiçbirizinsiz,onaylanmamış,ücretsizveyaticaribiryazılımveyaprogramındağıtılması,indirilmesi,saklanmasıveya yüklenmesiyapılamaz.

11.    Virüs, solucan, Truva atı, casus yazılım ve diğer zararlı program veya kurumun bilgisayarve donanımlarının çalışmasını olumsuz etkileyecek ve zarar verecek şekilde tasarlanmışkötü amaçlı kodları içeren herhangi bir bilgi, dosya veya materyal bilinçli bir şekildegönderilemez veyayüklenemez.

12.    Kuruma ait e-posta kaynakları kötü amaçlı kullanımlar için (spam gibi) gönderilemez veuygunsuz içerikler depolamak,erişmek ve göndermek amacıylakullanılamaz.

13.    Kuruma ait e-posta kaynakları üçüncü şahıslar tarafından izinsiz kullanılamaz ve hiçbirkaynağareferans olarakverilemez.

14.    Kurumaaite-postahesaplarındakurumyetkilisidışındaüçüncüşahıslartarafındandeğişim,ayarlama vegüncellemeyapılamaz.

15.    Kullanıcılargereksizmesajlarısilmehakkınahaizdir.

16.    Kuruma aittelekomünikasyoncihazlarıhiçbir şekildeyasa dışıişler içinve kurumunrutinişleyişini ve faaliyetleriniengelleyecek şekildekullanılamaz.

17.    Kurumaaittelekomünikasyoncihazları,uygunsuziçeriklerisaklamakveyailetmekamacıylakullanılamaz.

18.    Kurum içinde gerçekleşen faaliyetler (dersler, fiziksel aktiviteler, törenler, vb.) esnasındaöğrencilere ait mobil telefon veya diğer kişisel cihazlar, kurumca verilmiş önceden yazılıizin olmaksızın kullanılamaz. Bu faaliyetler esnasında izinsiz ses ve görüntü kaydı almakkesinlikle yasaktır.

19.    Kurum dışında üçüncü şahıslar tarafından kuruma yapılacak ziyaretler esnasında mobilcihazlarla ses ve görüntü kaydı almak, sanal mecralarda yaymak ve paylaşmak kesinlikleyasaktırvesuçteşkil edecektir.

5.1.1.2.     İzinVerilenKullanımlar

1.    Kurum, çevrimiçi paylaşılan tüm resimlerin ve videoların kişisel verilerin korunması veözelhayatıngizliliğikapsamındakikurallarıihlaletmeyecekşekildekullanılmasınısağlayacaktır.

 

2.    Kurum içinde yapılacak faaliyetlerde kullanılmak üzere kurum paydaşlarının (öğrencilerin)görüntü ve videolarının sanal mecralarda yayınlanmadan önce velinin önceden yazılı iznialınacaktır.

3.    Kurumpaydaşlarının(öğrencilerin)velilerineveyayakınlarınaulaşmaihtiyacıortayaçıktığındakurumidaresineaittelekomünikasyoncihazlarınıkurumidaresininizniylekullanabilecektir.

6.    İZLEME

 

Kurumun yukarıda bahsi geçen kurumun işleyişini aksatacak ve kullanım politikasıyla tersdüşecekbütünişveişlemleringerçekleşipgerçekleşmediğinintespitiiçinyapılantümfaaliyetleriizlemevetakibiniyapmahakkını saklıtutar.

7.    UYGULAMAVECEZA

 

Kabul Edilebilir Kullanım Politikasına ve burada belirtilen diğer politika ve prosedürlereuymayanlarhakkındadisiplinsüreci başlatılırve yasalişlemuygulanır.

8.    GÖZDENGEÇİRMEVEDEĞİŞİKLİKLER

 

Kurum, işbu politikayı kurum tarafından uygun görülen periyotlarda revize etme hakkını saklıtutar. Kullanıcılar ve üçüncü şahısları bağlayıcılığı bulunan bu politikanın düzenli olarak takipedilmesikurumu ilgilendirentüm paydaşların sorumluluğundadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.02.2023 - Güncelleme: 13.02.2023 14:24 - Görüntülenme: 87
  Beğen | 0  kişi beğendi